Lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum)

27.04.2013 19:53

Lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum)Lesklokorka lesklá

Znaky:

plodnice - celá lesklá

třen - štíhlý, tmavě (kaštanově) hnědý, 3 – 14 cm dlouhý

klobouk - 3 až 20 cm široký, světle červenohnědý, hrbolatý, tuhý až dřevnatý, buď jednostranný nebo výstředný

V našich klimatických podmínkách roste houba hlavně v létě a na podzim na kořenech listnatých stromů

Složení:

uhlovodany, aminokyseliny, malé množství bílkovin, tuků, alkaloidů, vitaminů a minerálních látek jako hořčík, vápník, zinek, mangan, železo, měd a germanium. Dále polysacharidy u kterých bylo několikrát prokázáno protinádorové a imunitu podporující působení a triperteny, cyklické uhlovodíky, ke kterým patří rovněž vysoce aktivní ganodermik, ganolucid a lucidemik-kyseliny. Tyto zabranuji podle nejnovějších výzkumů jaterní nedostatečnosti, snižují vysoký krevní tlak, hladinu cholesterolu a potlačují uvolňování histaminu.
 

Použití:

 
Lesklokorka lesklá je po staletí známá v Číně a Japonsku. V Číně je považována za houbu dlouhověkosti obdobně jako v Japonsku Shii-take. Čínskými názvy ¨Ling Zhi¨ nebo ¨Ling Chih¨ je přímo označována jako ¨houba nesmrtelnosti¨ resp. jako ¨magická květina¨. Slovo ¨Zhi¨ se dá rovněž interpretovat jako božská léčivá bylina¨, japonský název ¨Reishi¨ má stejný význam.
 
V 80. letech byly publikovány práce (Yukio Naoi, výzkumný potravinářský ústav university v Kjótu), které dokazují schopnost houby regulovat hladinu lipidů, glukozy v krvi, krevní tlak a z houby byl izolován komplex polysacharidů příznivě ovlivnující imunitní systém.
Lesklokorka lesklá patří mezi houby, které se pěstují nikoliv z kulinárních, ale především z léčebných důvodů. Vzhledem k dřevnaté konzistenci se požívá ve formě prášků, tablet, tinktur, čajů a sirupů.
V čínských nemocnicích podávají pacientům extrakt z houby ve formě sirupu jako součást léčby.
Zpět